فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال هشتم شماره 31 (پاییز 1397)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال هشتم شماره 31 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر قائدان*، سارا زمانی رنجبر گرمرودی، هوشنگ خسروبیگی، محمد سپهری صفحات 5-26

    آل محتاج ازجمله فرمانروایان محلی ولایت چغانیان، در بخش علیای آمودریا، بودند که هم زمان با دوره اقتدار امیراسماعیل سامانی (279-295ق)، در منطقه تحت سلطه خود، یعنی بخش هایی از خراسان و ری، حاکمیت داشتند. این سلسله محلی دست نشانده دولت سامانی نقش موثری در اقتدار سیاسی و نظامی آن دولت داشت. صداقت و شجاعت امیران این خاندان، ازجمله ابوعلی چغانی، در امور سیاسی، نظامی، و اقتصادی سبب شد تا به برجسته ترین مقام های حکومتی و لشکری سامانیان نایل آیند. مسئله اصلی پژوهش حاضر بررسی اقدامات و خدمات سیاسی و نظامی ابوعلی چغانی و تاثیر آن بر اقتدار دولت سامانی است. این نوشتار بر آن است تا با رویکردی توصیفی-تحلیلی، به این پرسش ها پاسخ دهد که اولا این خاندان چگونه توانستند در این دولت به چنین جایگاه برجسته ای نایل آیند و اعتماد دولت مردان سامانی را به دست آورند و ثانیا، چه نقشی در سازمان سپاه سامانی و تحولات نظامی این دولت داشتند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ظهور و سقوط چغانیان نقطه عطفی در تاریخ ایران محسوب می شود؛ چراکه با حذف چغانیان، به عنوان سپه سالاران کل خراسان و در راس آنان، ابوعلی چغانی، از صحنه سیاسی و نظامی دوره سامانیان، قدرت های دهقانی ایرانی از اریکه قدرت نظامی فروآمدند و از بین رفتند. همین عامل، از عوامل مهم سقوط دولت سامانیان به شمار می رود.

    کلیدواژگان: ابوعلی چغانی، آل محتاج، چغانیان، سامانیان
  • مجتبی خلیفه*، ستاره غفاری بیجار صفحات 27-51

    توانایی های ابوریحان در علوم طبیعی شخصیت تاریخ نگار او را تحت الشعاع قرار داده است. در میان آثار متعدد وی، الآثار الباقیه و تحقیق ماللهند دو کتابی هستند که با نگاهی نو به تاریخ نگاشته شده اند. از آنجا که ابوریحان جزء معدود دانشمندان علوم تجربی است که به تاریخ نگاری حرفه ای پرداخته، تحلیل جنبه های گوناگون تاریخ نگاری وی ضروری می نماید. هدف اصلی در این مقاله واکاوی رویکردهای ابوریحان در نگارش تاریخ و بررسی چگونگی روش تاریخ نگاری او است. در این بررسی، رویکردهای اجتماعی ، تبیینی-انتقادی، و اعتقادی در تاریخ نگاری بیرونی، با مطالعه و تحلیل آثار وی، واکاوی شده است. ابوریحان، با دوری از سیاست زدگی، جنبه های اجتماعی و فرهنگی تاریخ را به نمایش گذاشته است. او با عقلگرایی و تجربه محوری، تبیین و انتقاد را به تاریخ نگاری وارد کرده است.

    کلیدواژگان: ابوریحان بیرونی، تاریخ نگاری اسلامی، الآثار الباقیه، تحقیق ماللهند
  • قدیر نجف زاده شوکی* صفحات 53-78

    در تحقیق حاضر، با توجه به نظریات دیوید ساندرز درباره بی ثباتی سیاسی و شاخص های ارائه شده توسط وی، بی ثباتی سیاسی در دوره سلطان محمد خوارزم شاه، بر مبنای دو مفهوم اساسی تغییرات و چالش ها، تبیین و شاخص های آن طی چهار مقوله تغییر هنجار، تغییر مقامات اصلی اجرایی، تغییر مرزها، و چالش های خشونت آمیز مشخص شده است. با توجه به ماهیت استبدادی حکومت سلطان محمد خوارزم شاه و نقش کلیدی سلطان در ساختار حکومت خوارزم شاهی، فروپاشی ساختاری خوارزم شاهیان با بررسی نقش محوری سیاست های سلطان محمد در بی ثباتی سیاسی تحلیل شده است. با توجه به اینکه ضعف و سقوط زودهنگام حکومت سلطان محمد خوارزم شاه نتیجه چنین بی ثباتی سیاسی ای بوده است، بررسی و شناخت عوامل به وجودآورنده و تشدید کننده بی ثباتی سیاسی در آن برهه تاریخی واجد اهمیت بسیار است. با عطف نظر به این مهم، مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که بین سیاست های سلطان محمد خوارزم شاه و بروز بی ثباتی سیاسی در این دوره چه ارتباطی وجود داشته است. روش نگارنده در پاسخ به این پرسش، استفاده از نظریه دیوید ساندرز درباره بی ثباتی سیاسی بوده است. ماحصل تحلیل نویسنده آن بوده که یک همبستگی مثبت بین سیاست های سلطان محمد خوارزم شاه و بروز بی ثباتی سیاسی در برهه تاریخی زمان او وجود داشته است.

    کلیدواژگان: سلطان محمد خوارزم شاه، بی ثباتی سیاسی، خوارزم شاهیان، خلافت عباسی، مغولان
  • مجتبی ذهابی، فریدون الهیاری*، علی اکبر کجباف صفحات 79-98

    سفرنامه نویسان دوره دوم حکومت صفویه روایتی از وضع اقلیت های قومی-مذهبی به دست می دهند که از ورای آن، می توان مسئله هویت و نقش آن در واگرایی این اقلیت ها از بدنه حکومت صفویه را رصد کرد. در این روایت، هم آن دسته از نیروهای اقلیت که در نتیجه سیاست های ساختاری شاه عباس وارد ایران شده بودند، و هم اقلیت های قومی-مذهبی درون ایران که در نتیجه تسلط گفتمان شیعی-ایدئولوژیک صفویه به حاشیه رانده شده بودند، از بدنه حاکمیت فاصله گرفته و سرانجام نیز، نقشی اصلی در سقوط این حکومت ایفا کرده اند. از نظر سفرنامه نویسان، غلبه بعد ایدئولوژیک-اعتقادی حکومت صفویه، نادیده انگاشتن وجه هویتی اقلیت های قومی-مذهبی، ناکارآمدی شیوه اعمال قدرت شاهان پس از شاه عباس، اقتدار کانون های موازی قدرت، و عواملی از این دست توان اقناع و ایجاد همگرایی با اقلیت ها را از حکومت سلب کرد و همزمان، فضا را برای ایجاد تحرکی تاثیرگذار از جانب این جریان های اقلیت در جهت تسریع روند سقوط صفویان، فراهم ساخت. نتایج این پژوهش، که با روشی توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است، نشان می دهد که از نظر سفرنامه نویسان، شیوه های اعمال قدرت و رویکردهای ایدئولوژیک شاهان پس از شاه عباس، واگرایی اقلیت های قومی-اعتقادی را از بدنه حکومت صفویه به همراه آورد و آن را به چالشی بسیار مهم تبدیل کرد. افزون برآن، نادیده گرفتن مسئله اقلیت ها، تلاش برای احیای هویت قومی-اعتقادی را در میان این جریان های اقلیت احیا کرد و همین، سقوط صفویه را تسریع بخشید.

    کلیدواژگان: صفویان، اقلیت های قومی-اعتقادی، سفرنامه نویسان، سیاست ورزی، اعمال قدرت
  • محمد محمدپور*، محسن بهرام نژاد، حسن مجربی، شیوا صفوی صفحات 99-120

    نهاد ولایتعهدی از مهم ترین نهادهای تاثیرگذار در دستگاه خلافت عباسیان به شمار می رفت. در دوره دوم عباسیان (232-334ق)، برخلاف دوره اول (132-232ق) که نهاد ولیعهدی در آن تا حدود زیادی مستقل عمل می کرد، شکوه و عظمت این نهاد در تاثیرگذاری بر افزایش قدرت خلافت از بین رفت. یافته های مسئله پژوهش حاضر، که با روش توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی نقش نهاد ولایتعهدی در تضعیف نهاد خلافت در دوره دوم عباسیان است، نشان می دهد که در درجه اول، هویت بخشی به جایگاه ولایتعهدی، که در دوره اول عباسی منجر به قدرتگیری و عظمت دستگاه خلافت می شد، در دوره دوم خلاف عباسی، به علت تسلط ترکان بر نهاد ولایتعهدی، که منجر به بروز ولیعهدانی سست عنصر و ضعیف شد، باعث تضعیف آن گشت. ترکان ولیعهدانی گزینش شده و کم سن وسال، فاقد شجاعت و دلاوری، و ضعیف را با هدف تسلط بر آن ها، برمی کشیدند. علاوه بر ترکان، برخی از زنان دربار نیز، به علت رشد ولیعهد در حرم، که محیطی زنانه بود، با ترکان در تسلط بر ولیعهدان رقابت داشتند. مادران ولیعهدان نقش زیادی در رسیدن آن ها به خلافت ایفا می کردند و با تسلطی که از قبل بر آن ها داشتند، نقش مهمی در اداره امور بازی می کردند و به این ترتیب، از ایفای نقش اصلی خلیفه، که رسیدگی به امور بود، مانع می شدند. نمونه بارز این مسئله دخالت سیده شغب، مادر المقتدر عباسی، در اداره امور در رقابت با ترکان در دوره مقتدر بود. مجموع عوامل یادشده باعث شد تا نهاد ولایتعهدی در دوره دوم عباسی به جای قدرت بخشی به حاکمیت خلافت عباسی، باعث تضعیف آن بشود.

    کلیدواژگان: عباسیان، خلافت، ولیعهدی، ترکان، زنان
  • قدرت الله گراوند*، محمدتقی رهنمایی، حجت الله فلاح توتکار، عباس احمدوند صفحات 121-145

    اصطلاح لر نخستین بار، در منابع سده های سه و چهار هجری به شکل «لور» آمده و اولین بار، در اشاره به یک روستا در خوزستان به کار رفته است و بعدها، با توسعه معنایی به مردمان نوار جنوبی زاگرس، از خوزستان تا فارس و از فارس تا خرم آباد کنونی، اطلاق شده است. همچنین اصطلاح «لرستان» نخستین بار، در سده ششم در منابع تاریخی آمده و با «لر» پیوند یافته است. به نظر می رسد اصطلاح «لر»، در معنای مردم شناختی یا قومیتی آن، از سرزمین لر گرفته شده و به ساکنان این سرزمین کوهستانی اطلاق شده است. همین امر سبب شده که در سده های نخست اسلامی، اصطلاح لر با «کرد»، که آن هم به کوه نشینان اشاره داد، پیوند یافته و گاه، ذیل آن قرار گرفته است. در این پژوهش، دو اصطلاح لر و لرستان در منابع اسلامی و فرایند تداوم یا تحول آن ها در تاریخ ایران بعد از اسلام بررسی و تبیین می شود. این پژوهش مبتنی بر روش تاریخی و متکی به داده های منابع مختلف تاریخی جغرافیایی و دینی است و باوجوداین، در برخی موارد و برای تدقیق بیشتر، از تحقیقات میدانی و تاریخ شفاهی هم در آن استفاده شده است.

    کلیدواژگان: لر، لرستان، منابع اسلامی، قومیت
|
  • Asqar Qaedan*, Sara Zamani Ranjbar Garmroudi, Houshang Khosrobeygi, Muhammad Sepehri Pages 5-26

    Al -e- Muhtaj were one of the local rulers of Chaghanian region in upper part of the Oxus (Amu Darya) that had autonomy concurrent with period of Amir Ismaʽil Samani (279-295 AH) in their dominated area, i.e. parts of  Khorasan and Rey. This local dynasty as puppet of Samanids, had effective role in political and military power of that state. Honesty and courage of emirs of this clan, including Abu-Ali Chaghani, in political, military, and economic affairs of Samanid state caused them to gain most prominent governmental and military positions of Samanids. The main issue of the current research is to investigate Abu-Ali Chaghani’s political and military measurements and services and their impact on power of Samanid state. This paper is going to respond the following questions with a descriptive-analytic approach: first, how this dynasty could reach such prominent place and obtain confidence of Samanid statesmen; and second, what role it had in organization of Samanids’ army and military evolutions. The findings suggest that emergence and fall of Chaghanian is a milestone in Iran history; since by removing Chaghanian (especially, Abu-Ali), who were generalissimos of all Khorasan, from political and military posts of Samanids, the Iranian powers of popular and low social people were waned and diminished and this is one of the important factors of the Samanids downfall.

    Keywords: Abu-Ali Chaghani, Al -e- Muhtaj, Chaghanids, Samanids
  • Mojtaba Khalifeh*, Setareh Ghaffari Bijar Pages 27-51

    Al-Birouni's abilities in natural sciences have also affected his historian character. Among his several works, Al-Athar Al-Bakiyah and Tahkik Ma Li-l-Hind are the two most important books written by new method of historiography. Since Birouni has been one of few scholars of experimental sciences who has seriously practiced historiography, analysis of various aspects of his historiography is necessary. So, the main aim of the present research is to survey Birouni's attitudes to historiography and to show characteristics of his method. In brief, analyzing and investigating Birouni's books, his social, critical-explanatory, and theological approaches to historiography have been studied. Birouni, away from politicizing, has represented the social and cultural aspects of history. In addition, he has introduced critique approach to historiography by his prominence attention to rationality and experience.

    Keywords: Abu-Rayhan Birouni, Islamic historiography, Al-Athar Al-Bakiyah, Tahkik Ma Li-l-Hind
  • Ghadir Najafzadeh Shouki* Pages 53-78

    In the present study, employing David Saunders's standpoints on political instability and its indicators, political instability at the period of Muhammad KhwarazmShah has been surveyed, based on two basic concepts of changes and challenges. The characteristics of political instability at the period mentioned have been identified in four categories of norm change, change of chief executive officers, change of boundaries, and violent challenges. Given the authoritarian nature of the sultanate of Muhammad KhwarazmShah and the key role of sultan in the structure of the Kharazmid government, the structural breakdown of the Kharazmid dynasty has been examined by investigating the central role of Sultan Muhammad's policies in political instability. Considering the weakness and the early collapse of the rule of Sultan Mohammad caused by such political instability, investigating and understanding the factors creating and exacerbating that political instability at that historical juncture is of great importance. With this in mind, the article seeks to answer the question that what the relationship between the policies of Sultan Muhammad KhwarazmShah and the emergence of political instability in that period is. The result of the author's analysis is that there has been a positive correlation between the policies of Sultan Muhammad and the emergence of political instability of his period

    Keywords: Sultan Muhammad KhwarazmShah, political instability, Kharazmids, Abbasid caliphate, Mongols
  • Mojtaba Zahabi, Fereydoun Allahyari*, Aliakbar Kajbaf Pages 79-98

    Writers of the travel logs in the second period of Safavid rule have given narrative accounts of the status of ethnic-religious minorities, through which the identity issue of minorities and its role in diverging them from the body of government can be identified. In these narratives, both the minority groups that entered into Iran as a result of Shah Abbas's structural policies, and the ethnic-religious minorities inside Iran, which had been marginalized as a result of the domination of Shiite-ideological discourse of Safavids, were separated from the governing body and eventually played a major role in the collapse of the government. According to writers of travel logs, dominance of the religious-ideological attitudes of Safavids, disregard of the identity of ethnic-religious minorities, ineffectiveness of kings’ acts of power after Shah Abbas, and authority of parallel centers of power made the government unable to converge with minorities, and at the same time, provided space for minorities to act influentially in the process of the fall of Safavids. The results of this research, which has been done with a descriptive-analytical method, show that according to writers of travel logs, the methods of exercising power and ideological approaches of the Safavid kings after Shah Abbas brought about the divergence of ethnic-religious minorities from the body of the government and made it a very important challenge. Furthermore, ignoring the issue of minorities led to the revival of ethnic-religious identity among these minorities and eventually accelerated the fall of the Safavids.

    Keywords: Safavids, ethnic-religious minorities, travel logs, acts of power
  • Mohammad Mohammadpour*, Mohsen Bahramnezhad, Hasan Mojarabi, Shiva Safavi Pages 99-120

    The crown prince position was one of the most influential institutions in the Abbasid caliphate system. In the second period of the Abbasids (232-334 AH), unlike the first period (132-232 AH) when the heirs to the throne were largely independent, the magnitude of influence of this institution on increasing the power of caliphate was lost. Findings of the present research, which uses a descriptive-analytical method to investigate the role of crown princes in weakening the institution of caliphate in the second period of Abbasids, show that earlier significance of crown princes, who during the first period of Abbasids increased the grace and greatness of the caliphate system, was enormously declined due to the domination of the Turks over the crown princes of the second period. The Turks chose young timorous weak-kneed crown princes with the aim of domineering over them. In addition, some women of caliphs’ harem were rivals of Turks in controlling the crown princes. Especially, crown princes' mothers played a major role in installing their children as the caliphs and with their predominance over them were able to direct the sequence of events and thus, prevented the caliphs to deal with affairs. A typical example of these mothers is Sayyidah Shaghab, Al-Muqtadir’s mother, who competed with Turks in governing and ruling in Al-Muqtadir’s period. Total of the abovementioned factors led to weakening crown prince position in the second Abbasid period and consequently, the Abbasid caliphate rule.

    Keywords: Abbasids, caliphate, crown prince, Turks, women of harem
  • Qodratallah Garavand*, Mohammadtaqi Rahnamaei, Hojjatallah Fallah Toutkar, Abbas Ahmadvand Pages 121-145

    The term Lur was used for the first time in the sources of the thirth and fourth centuries AH and pointed to a village in Khuzistan. Later, by development of meaning, it denoted people of the southern strip of Zagros, from Khuzistan to Fars and from Fars to where is now known as KhorramAbad. The term "Luristan" was first mentioned in the sources of the sixth century and linked to Lur. It seems that the term Lur, in the meaning of a certain people or population, has been taken from the name of the mountainous land of Lur, where this people inhabited. This has led to the fact that in the first Islamic centuries, the term Lur linked to the term Kurd (which also points to mountain inhabitants) and sometimes placed under or instead of it. In this research, the development of the two terms Lur and Luristan in Islamic sources and the process of their continuation or transformation in the history of Iran has been investigated. This research is based on the historical method and relies on data from various sources of historical, geographical, and religious documents and nonetheless, in some cases, for more accuracy, some data borrowed from field studies and oral history.

    Keywords: Lur, Lor, Lour, Luristan, Islamic sources, ethnicity